2013. február 21., csütörtök

Igazságos-e az Úr?

"Kainra pedig és az ő ajándékára nem tekinte, miért is Kain haragra gerjede és fejét lecsüggeszté."

Szerintem az első pillanatban úgy tűnik, mintha igazságtalan lenne az Úr. Hisz mi értelme lenne létezésének és tanításának, ha Ő maga nem tartaná be azt, s nem az szerint cselekedne. Kain szemszögéből eléggé érthető miért is haragudott meg. Szerintem elsősorban Istenre haragudott, de mivel hiábavaló harag lett volna és dühét nem nagyon tudta volna ki tölteni Istenen, ezért testvére, Ábel, ellen fordult, aki áldozatát Isten választotta. Viszont az már erős túlzás, hogy e harag gyilkosságba torkollott. 
Második pillantásra, mikor is elolvastam már más elemzést is. Érthető, miért cselekedett Isten úgy, ahogy. Ugyanis mindketten tisztelték Istent, viszont ellenben Káinnal, Ábel teljes szívből hitt Istenben. Így Káin áldozatának elutasításával Isten azt szerette volna elérni, hogy Káin jó útra térjen és higgyen benne. Viszont Káin a várttól eltérően reagált és nem hogy átgondolta volna és próbálta volna megérteni Isten ezen cselekedet általi mondandóját, hanem inkább haragra gerjedt.
Tehát ha ismerjük a teljes történetet, akkor Isten nem tűnik igazságtalannak, inkább tanítani szerette volna Káint az Öáltala(Isten) helyesnek vélt életmódra.


Igazából ez részben tartalmazza a Ha Káin az Úrra haragudott, miért Ábel ellen fordult? kérdésnek feleletét is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése