2013. február 7., csütörtök

Carpe diem!


Ebben a fogalmazásban először is tisztázni fogom a Carpe diem jelentését, aztán a három műről írom le véleményem, melyről szó esett az órákon. A Horatius – Thaliarchushoz, Várady Szabolcs – Horác és a Punnany Massif – Élvezd.
A latin eredetű Carpe diem, melyet először Quintus Horatius Flaccus említ meg a versében, azt jelenti „Ragadd meg a napot!”. Azt akarja ezzel mondani, hogy élvezzük az élet és a világ szépségeit. Ne csak rohanjunk állandóan a céljaink után.
Első költő, aki megemlíti a Carpe diemet, mint már említettem a római Horatius. Ezt a Thaliarchushoz versében teszi meg.
Ne bánd, a holnap mit hoz; akármire
ébreszt a sors, vedd tiszta haszonnak; és
ne vesd meg, ne kerüld, barátom,
a szerelem gyönyörét s a táncot,
(Horatius: Thaliarchushoz – részlet)
Horatius szerint a Carpe Diem életfelfogásba a szerelem, meleg szoba és a szórakozás tartozik bele. Szerintem szép elgondolás ez az életről, amit Horatius megfogalmaz
          A második mű a Horác Várady Szabolcstól.
Jó bizony, jó az, ha meleg szobád van,
most, hogy az idő ilyen őszbe fordult.
Csak egy kattintás, s duruzsol vidáman
a gázkonvektor.
Holnap aztán majd! De ki nem szarik rá?
Most a most van csak, az üveg kitart még.
Isten éltessen, ez a vodka nem rossz,
Flaccus, öreg csont!
(Várady Szabolcs: Horác)
Várady ebben a versében mintha válaszolna a nagy Horatiusnak művén keresztül, a vers végén lévő Flaccus-szal. Ő már egy kicsit mintha változtatna a Carpe diem jelentését, mintha egy kicsit máshogy értelmezné. Őt nem érdekli már a holnap, ha a ma alkohollal társul és a szerelmet meg sem említi. A meleget és a alkoholfogyasztást emeli ki.
          A harmadik mű egy e századi zene a Punnany Massif-tól, az Élvezd. Észre lehet venni e műveket olvasva, mennyire változik a társadalmi morál a századok folyamán. Most már mintha még inkább elfogadottabb lenne a szesz- és sörfogyasztás. A Punnany Massif az alkolhol mellett a drogot is megemlíti, mint a Carpe diem részét.
          Szerintem nem jó, hogy így változnak az idők. Egyre több ember használ kábítószert vagy/és alkoholt, hogy elérje a rövid ideig tartó boldogságot. Viszont ezzel a boldogsággal sokszor agresszió társul, ami alól nem ment fel minket az, hogy nem voltunk józanok. Sokkal jobban megéri megszerezni a tartós boldogságot és tudni, hogy igen, megcsináltam saját magam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése