2013. február 21., csütörtök

Vajon megbánja-e Káin később, amit tett?

Miután Káin megöli Ábelt. Isten megkérdi hol van Ábel. Káin viszont azt válaszolja, hogy nem érdekli. Isten ezután elmondja neki, hogy tud bűnéről. Miután Káin ezt hallotta, azt mondta: "Nagyobb az én büntetésem, hogysem elhordozhatnám."
Ez viszont nem úgy hangzik, mintha Ábel megölése bántaná lelkét. Inkább mintha csak most ébredne rá tette következményére és elkezdené sajnálni magát. Nem változott meg róla jó irányban véleményem. Szerintem tehát Káin nem bánta meg tettét.

A tízparancsolat

Melyiket érzi ma a legfontosabb parancsolatnak?

2. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

Szerintem igen fontos ez a parancsolat, mivel ha ez a keresztény vallás alapja. Az egész egy monoteista  vallás, tehát ha másban, több istenben is hisz valaki akkor nem valószínű, hogy ez a vallás az, mi neki lett volna szánva (az Úr által :D ).

5. Tiszteld  atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr a te Istened ád te néked.


Igazából én ennek a parancsolatnak főleg az első felszólítását tartom fontosnak. Azt, hogy a gyermekek tiszteljék és szeressék szüleiket a szülők nagy része valóban megérdemli. Ennek a parancsolatnak épp akkor kellene eszébe jutnia egy gyereknek, mikor nézeteltérésben van apjával, anyjával, hogy néha fogadja el tanácsaikat, még ha nem is nagyon egyezik véleményük. Hisz egy valódi szülő mindig a gyermeke javára tesz dolgokat és bizonyára több tapasztalattal rendelkezik.


6-10. Tiltó parancsolatok

Ezeknek a parancsoknak az emberekből alap viselkedésébe bele kell, hogy legyen építve ez nem vitás. De azért itt is van pár kivétel, amit át lehet hágni...


Melyik lehetett a legfontosabb keletkezése pillanatában?

A tízparancsolat keletkezésének idejébe az, hogy csak egy Isten van fontos lehetett, mivel mikor Mózes leért a hegyről a lent maradt emberek más Isteneket, bálványokat kezdtek imádni. Ezért is kellett szegény Istenségünknek újravésnie a parancsokat. Gondoljunk bele, nem könnyű munka ám betűket vésni a kőbe. Próbálja ki, ki nem hisz nekem. Visszatérve a témához. Ez akkor igen fontos lehetett. A többiről nem igazán tudok mit mondani, de azért mindegyik fontos parancsolat lehetett.

Mi lehet az oka a változásnak?

Például az, hogy mióta megkapták az emberek (zsidók) a tízparancsolatot vagy mikor leküldte Isten hozzánk egyszülött fiát, Jézust (avagy Jahvét) eltelt egy kevéske (SOK!) idő. És szerintem az emberek inkább hisznek a közvetlen bizonyítékokban, mint az közvetettekben. Ennyi lenne szerintem az oka a változásnak.

Igazságos-e az Úr?

"Kainra pedig és az ő ajándékára nem tekinte, miért is Kain haragra gerjede és fejét lecsüggeszté."

Szerintem az első pillanatban úgy tűnik, mintha igazságtalan lenne az Úr. Hisz mi értelme lenne létezésének és tanításának, ha Ő maga nem tartaná be azt, s nem az szerint cselekedne. Kain szemszögéből eléggé érthető miért is haragudott meg. Szerintem elsősorban Istenre haragudott, de mivel hiábavaló harag lett volna és dühét nem nagyon tudta volna ki tölteni Istenen, ezért testvére, Ábel, ellen fordult, aki áldozatát Isten választotta. Viszont az már erős túlzás, hogy e harag gyilkosságba torkollott. 
Második pillantásra, mikor is elolvastam már más elemzést is. Érthető, miért cselekedett Isten úgy, ahogy. Ugyanis mindketten tisztelték Istent, viszont ellenben Káinnal, Ábel teljes szívből hitt Istenben. Így Káin áldozatának elutasításával Isten azt szerette volna elérni, hogy Káin jó útra térjen és higgyen benne. Viszont Káin a várttól eltérően reagált és nem hogy átgondolta volna és próbálta volna megérteni Isten ezen cselekedet általi mondandóját, hanem inkább haragra gerjedt.
Tehát ha ismerjük a teljes történetet, akkor Isten nem tűnik igazságtalannak, inkább tanítani szerette volna Káint az Öáltala(Isten) helyesnek vélt életmódra.


Igazából ez részben tartalmazza a Ha Káin az Úrra haragudott, miért Ábel ellen fordult? kérdésnek feleletét is. :)

2013. február 7., csütörtök

Carpe diem!


Ebben a fogalmazásban először is tisztázni fogom a Carpe diem jelentését, aztán a három műről írom le véleményem, melyről szó esett az órákon. A Horatius – Thaliarchushoz, Várady Szabolcs – Horác és a Punnany Massif – Élvezd.
A latin eredetű Carpe diem, melyet először Quintus Horatius Flaccus említ meg a versében, azt jelenti „Ragadd meg a napot!”. Azt akarja ezzel mondani, hogy élvezzük az élet és a világ szépségeit. Ne csak rohanjunk állandóan a céljaink után.
Első költő, aki megemlíti a Carpe diemet, mint már említettem a római Horatius. Ezt a Thaliarchushoz versében teszi meg.
Ne bánd, a holnap mit hoz; akármire
ébreszt a sors, vedd tiszta haszonnak; és
ne vesd meg, ne kerüld, barátom,
a szerelem gyönyörét s a táncot,
(Horatius: Thaliarchushoz – részlet)
Horatius szerint a Carpe Diem életfelfogásba a szerelem, meleg szoba és a szórakozás tartozik bele. Szerintem szép elgondolás ez az életről, amit Horatius megfogalmaz
          A második mű a Horác Várady Szabolcstól.
Jó bizony, jó az, ha meleg szobád van,
most, hogy az idő ilyen őszbe fordult.
Csak egy kattintás, s duruzsol vidáman
a gázkonvektor.
Holnap aztán majd! De ki nem szarik rá?
Most a most van csak, az üveg kitart még.
Isten éltessen, ez a vodka nem rossz,
Flaccus, öreg csont!
(Várady Szabolcs: Horác)
Várady ebben a versében mintha válaszolna a nagy Horatiusnak művén keresztül, a vers végén lévő Flaccus-szal. Ő már egy kicsit mintha változtatna a Carpe diem jelentését, mintha egy kicsit máshogy értelmezné. Őt nem érdekli már a holnap, ha a ma alkohollal társul és a szerelmet meg sem említi. A meleget és a alkoholfogyasztást emeli ki.
          A harmadik mű egy e századi zene a Punnany Massif-tól, az Élvezd. Észre lehet venni e műveket olvasva, mennyire változik a társadalmi morál a századok folyamán. Most már mintha még inkább elfogadottabb lenne a szesz- és sörfogyasztás. A Punnany Massif az alkolhol mellett a drogot is megemlíti, mint a Carpe diem részét.
          Szerintem nem jó, hogy így változnak az idők. Egyre több ember használ kábítószert vagy/és alkoholt, hogy elérje a rövid ideig tartó boldogságot. Viszont ezzel a boldogsággal sokszor agresszió társul, ami alól nem ment fel minket az, hogy nem voltunk józanok. Sokkal jobban megéri megszerezni a tartós boldogságot és tudni, hogy igen, megcsináltam saját magam.