2014. március 5., szerda

Szabad akarat és a sors

Szerintem létezik a szabadság, a szabad akarat is, de a sors és a végzet is. Tudjátok például, hogyan játsszák a bridzset? Kiosztják a kártyákat - szerintem így születtünk. Hogy milyen lapja van az embernek, azt befolyásolja a genetika, a környezet, az idő. Ebben nincs szabadság, nincs választás...

De mint a bridzsben is, az nyer, aki a legtöbbet ki tudja hozni azokból a lapokból, amilyenjei éppen vannak. Ez a szabadság, a szabad akarat, hogy mit kezdünk azzal, amink van.
(Feldmár András)

Igaza van Feldmár Andrásnak. Nem csak a szabad akaratunk, hanem a véletlen (sok más dolog összhatása) is befolyásolta, befolyásolja és továbbá is befolyásolni fogja életünket. Hisz az ember csak egy parányi része az univerzumnak. Hiába is próbálunk sok mindent megérteni, sosem fogjuk átlátni a történések minden szálát. 
Hiába is akarunk nagy dolgokat tenni életünkben, erőnk csak kis területre korlátozódik. Sosem fogunk oly hatalmas erővel rendelkezni, hogy valami nagy dolgot tegyünk a világmindenségben, legyen az akár annak hasznára, akár kárára, inkább az utóbbi a valószínű. A saját életünket legfőképp a döntéseink viszik a végzet irányába. Ott van a szerencse, balszerencse, más emberek szabadsága az életünkbe való beavatkozásra, viszont ez csak kis eséllyel dönti el mi lesz velünk, belőlünk. Tehát minél minél céltudatosabban is építi a jövőjét valaki, annál valószínűbb, hogy sikerülni is fog neki beteljesíteni álmait.  Ne felejtsünk el másokkal is törődni, segíteni mások sorsát, mert ez kölcsönös segítségnyújtás. Nemcsak, hogy jó érzéssel tölt el, de még akár később ő is segíthet rajtunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése