2013. november 3., vasárnap

Példakép

      Példaképet nem kötelező, viszont célszerű választani magunknak. Én fontosnak tartom, hogy legyen példaképünk, akit úgy érzünk érdemes követni. Legyen az életvitele, sportteljesítménye vagy bölcsessége miatt. Nem kell fanatikusan rajongani érte, elég ha csak felnézünk rá és próbáljuk hasonlóan alakítani életünket. Hiszen sokkal könnyebb úgy célokat elérni, hogy tudjuk valaki előttünk már elérte azt, amire vágyunk. Persze ő sem lehet teljesen tökéletes, ő is csak ember. Egy példakép ezért sokszor nem is elég, hisz minél több irányba tekint az ember, annál több követendő emberi életet talál.
      Nagyon sokan szüleiket választják példaképüknek, mivel legtöbbször szinte megfogható dolgoknak tűnnek nekünk azok a dolgok, amiket ők elértek vagy átéltek. Így sokkal könnyebb számukra elérni vágyainkat és azonosulni azokkal. Hisz nem csak, hogy mi teszünk valamit a cél érdekében, de a példaképünket is magunk mellett tudhatjuk.
      Manapság fontos jó példaképet választani magunk számára, hogy ne tévedjünk rossz útra és tudjuk kiben, miben bízhatunk meg. Hisz van számtalan ember a TV-ben, rádióban, újságokban vagy csak a köztudatban, akikről nem tudunk sokat, viszont látjuk, hogy sikereket sikerre halmoznak, jól megy dolguk. Azonban később kiderül róluk hogy az egész csak illúzió, amelyet a média vagy bizonyos körök kreálnak. Így aztán azok akik követni próbálták őket, hatalmasat csalódnak.
      Viszont nagyon sokan nem választanak embert, aki példaképül szolgálna nekik, mivel úgy gondolják elegendőek csupán a célok és a vágy, azok eléréséhez. Őket saját lelki erejük és hitük hajtja céljaik eléréséhez. Minél nagyobb célt tűznek ki maguknak, annál inkább szeretnél bebizonyítani maguknak, hogy ők erre igenis képesek, vagy sok-sok munkával képessé válnak
      Bárhogy is nézzük, nekünk kell megtenni az utat céljaink eléréséhez. Bármennyire is rögös az út, más meg nem teheti helyettünk. Véleményem szerint minden ember maga választja meg, hogy példaképére, saját magára vagy barátai, szülei ösztönző szavára támaszkodva esetleg, könnyebben tudja ezeket a célokat elérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése