2013. december 8., vasárnap

Sport

      A mozgás nélkülözhetetlen az ember életében. Minden nap mozgunk, elmegyünk a munkánkba, az iskolába vagy éppen bevásárolunk az elkövetkezendő napokra. Ezek ugye a kötelező vagy szükségszerű tevékenységeink. Viszont teljesen más ha az ember egy sportot űz. Ha valaki belekezd a sportolásba - itt nem épp a sakkra gondolok, bár biztos az is megterhelő lehet agyilag -, akkor az ember nem keveset tesz az egészsége megőrzéséért. Úgy gondolom a sportolókat három csoportra lehet felosztani.
      Van aki csak hobbiként sportol, hogy valamivel kitöltse szabad perceit, kikapcsolódjon a napi gondjaiból vagy csak levezesse a stresszet. Az ilyen embereket gyakran nem is érdekli hogy milyen szintre fejlődnek fel. Csak csinálják a sportot, mert szeretik és úgy érzik, hogy a jó közérzetükhöz ez szükséges. Esetleg ráébrednek, hogy egészségük megőrzéséhez is szükséges, hogy bizonyos kondícióban maradjanak. Szerintem az ilyen emberek jobb eséllyel élnek sokáig. Nem véletlen a közmondás: "Ép testben ép lélek".
      Ennek szöges ellentétei az extrém sportolók. Náluk a mozgató rúgó az adrenalin. Nem számít milyen veszélyes helyen sportolnak, mennyire kockázatos is amit csinálnak vagy épp életüket kockáztatják-e vagy sem. Számukra ez a kihívás. Minél kilátástalanabb helyzetük annál inkább élvezik a pillanatnyi szituációt. Gondoljunk csak az extrém sízőkre, akik lavinákat indítanak maguk mögött és ezt próbálják túlélni több vagy kevesebb sikerrel. Úgy vélem az adrenalin okozta boldogság érzet, melyet az efféle sportok űzői éreznek vetekedik a droggal és akár függőséghez is vezethet. Bármennyi szörnyűséget is élnek át, minduntalan keresik az újabbakat.
      És végül vannak a hivatásos sportolók, akik életüket teszik fel egy sportra. Szerintem ők az igazi sportolók, akik kiérdemlik tiszteletünket. Napról-napra igyekeznek kitartóan és szorgalmasan edzeni, mindent megtenni a fejlődésük érdekében. Vannak akik nagy célokat tűznek ki és érnek el, viszont ez csak a jéghegy csúcsa. A többség SOHA nem jut a csúcsra, nem teljesülnek álmai. - Hogy országos,világ vagy olimpiai bajnokok legyenek. Hisz bármennyien is indulnak, első mindig csak egy lehet az adott sportban. De próbálkozás és hit nélkül eleve vesztesek vagyunk, mert aki el sem indul az célba sohasem érhet.